De European Agreement concerning the International Carriage of Dangerous Goods by Road (ADR) omvat een set van regels die gevolgd moet worden om gevaarlijke chemische substanties te mogen transporteren. Chemische substanties die beschouwd worden als gevaarlijke stoffen worden onderverdeeld in verschillende klassen.
De onderverdeling van gevaarlijke stoffen volgens de ADR-wetgeving
Klasse 8 zijn de zogenaamde corrosieve substanties: substanties die door chemische actie een gevaar zijn voor het epitheelweefsel van de huid, of die door hun actie andere goederen of transportmiddelen kunnen aantasten. Naargelang hun corrosiviteit op de huid worden deze chemicaliën verder onderverdeeld in 3 groepen:
- Verpakkingsgroep I: zeer corrosieve substanties
- Verpakkingsgroep II: corrosieve substanties
- Verpakkingsgroep III: licht corrosieve substanties
- Er is ofwel een lichte interactie met de huid (vernietigt intact huidweefsel over de volledige dikte over een periode tot 14 dagen, startend vanaf een blootstellingstijd van minimum 60 minuten tot maximum 4 uur);
- Ofwel is er geen vernietiging over de volledige dikte van de huid maar wordt er wel een corrosiesnelheid van meer dan 6.25 mm/jaar vastgesteld door middel van een corrosietest op aluminium en koolstofstaal.
Op basis van het resultaat van de corrosietest kan beoordeeld worden of een substantie al dan niet in klasse 8 - verpakkingsgroep III thuishoort, of eerder in een andere klasse. Dit gebeurt door de corrosiviteit van de chemicaliën op koolstofstaal/aluminium te testen.
Meer informatie over de corrosietest vind je hieronder.
Hoe wordt een ADR corrosietest uitgevoerd?
De test wordt omschreven in Sectie 37.4, deel III van de UN-aanbevelingen in verband met het transport van gevaarlijke goederen (UN C1 test, paragraaf 2.16 van de CLP richtlijn). Voor het testen van de corrosiviteit van een medium wordt een blootstellingstest uitgevoerd op twee materialen: aluminium (non-clad 7075-T6) en koolstofstaal (type C1020). Per materiaal worden 3 coupons (testplaatjes) blootgesteld aan het medium:
- 1 coupon wordt volledig ondergedompeld in het medium
- 1 coupon wordt voor de helft ondergedompeld
- 1 coupon wordt opgehangen in de dampfase
De test wordt uitgevoerd bij 55°C. Er wordt een refluxkoeling geplaatst zodat er geen verlies aan vloeistof is tijdens de duur van de test.
Welke testduur moet ik kiezen?
De testduur kan variëren van 1 week tot 4 weken. Corrosieprocessen lopen meestal niet lineair in de tijd, wat ervoor zorgt dat een te korte blootstellingstijd mogelijk vals negatieve of vals positieve resultaten geeft. De inschatting van de benodigde tijdsduur moet dus weloverwogen gebeuren.
Hoe wordt het resultaat beoordeeld?
Na blootstelling worden de coupons gereinigd en wordt een gewichtverlies voor de drie coupons van beide materialen bepaald. De tabel hieronder geeft het maximaal toegelaten gewichtverlies in functie van de gekozen blootstellingstijd. Deze waarden werden berekend op basis van een maximaal toegelaten corrosiesnelheid van 6.25 mm/jaar.
De coupons worden ook grondig visueel onderzocht om gelokaliseerde corrosie te beoordelen en te kwantificeren. Indien gelokaliseerde corrosie wordt vastgesteld zijn ook hieraan criteria verbonden (zie tabel hieronder).
De CLP (classification, labelling, packaging) Directive beoordeelt de resultaten hiervan in verschillende categorieën.
Indien het maximaal toegelaten gewichtsverlies of de penetratiediepte (in geval van gelokaliseerde corrosie) wordt overschreden, is het testresultaat positief. In dat geval wordt de corrosiviteit t.o.v. metalen beoordeeld als ‘categorie I’ en dient het label aangebracht te worden op de verpakking, samen met de hazard statement ‘may be corrosive to metals’.
Indien het resultaat negatief is wordt de corrosiviteit ten opzichte van de metalen beoordeeld als ‘not classified’ en dient het pictogram in dat geval niet aangebracht te worden. Op voorwaarde dat de substantie in de test voor interactie met de huid geen vernietiging over de volledige dikte van de huid teweegbracht.
Volgens de ADR-wetgeving zijn testen zijn niet altijd nodig als kan aangetoond worden op basis van ervaring in welke klasse de substantie wordt onderverdeeld.
Meer informatie over de ADR-wetgeving?
Meer informatie over ADR-wetgeving en onze testen kunt u terugvinden op onze website. Wenst u corrosietesten uit te voeren zodat uw transport veilig verloopt? Neem contact met ons op en wij helpen u meteen verder!