$type=grid$meta=0$rm=0$snippet=0$c=4$show=home

$type=ticker$meta=0$rm=0$snippet=0$columns=3$count=9$show=home

RBI: meer veiligheid en minder kosten door efficiëntere inspecties

"Veiligheid eerst" is het adagium van de industriële sector. Maar waar komt veiligheid samen met andere belangrijke factoren zoals kostenefficiëntie? Als antwoord op deze vraag wijden wij een driedelig hoofdstuk aan het concept van Risk-Based Inspection (RBI). Deze blog vormt een inleiding tot de methodologie waarbij we de basisprincipes en onze aanpak behandelen. 

Kennis van het risico is de eerste stap 

Risico-gebaseerde inspectie (RBI) is, zoals de naam al aangeeft, een proces dat de mogelijkheid biedt om inspecties te prioriteren op basis van het risico dat is verbonden aan individuele uitrustingen of leidingen. Risico wordt als volgt gedefinieerd: 

risico = POF (kans op falen) x COF (gevolg van falen)

Dit resulteert in een efficiënter gebruik van inspectiemiddelen en effectievere inspecties. Een evaluatie van de schademechanismen (corrosiestudie) is echter een essentiële basis voor RBI. 

Mogelijke methodologieën voor de uitvoering van een risico-gebaseerd inspectieprogramma worden behandeld in aanbevolen praktijken en normen zoals API 580 en 581. 

Hoe RBI te werk gaat

Het RBI-implementatieproces begint met de verzameling van gegevens en informatie over de uitrusting van de plant (bv. ontwerp- en constructiedossiers, alsook inspectie- en onderhoudsverslagen), over de bedrijfs- en procestechnologie en natuurlijk PFD's (process flow diagrams). Op basis van al deze informatie voeren onze corrosie-experts een evaluatie van de schademechanismen uit aan de hand van het concept van corrosion loops. 

Een corrosieloop beschrijft een deel van het proces met een gelijkaardige vloeistof dat onderhevig is aan gelijkaardige procesomstandigheden die resulteren in gelijkaardige potentiële schademechanismen voor eenzelfde constructiemateriaal. Niet alleen interne schademechanismen worden opgesomd maar ook externe mechanismen zoals bijvoorbeeld atmosferische corrosie of corrosie onder isolatie (CUI).

METALogic voorziet in een standaard kans op falen (POF) berekening volgens API 581 methodologie waarbij gebruik gemaakt wordt van schadefactoren die gebaseerd zijn op de resultaten van de evaluatie van het schademechanisme, de inspectie- en onderhoudshistoriek en het ontwerp van de installatie. Met betrekking tot de geometrie kan een minimaal toelaatbare wanddikte (MAWT) worden berekend volgens een specifieke klantcode of (norm) via API 579. 

Hoewel COF vaak kwalitatief wordt bepaald in een initiële RBI implementatie, kan elk COF-model worden geïmplementeerd in METALogic's eigen CorLife™ software. Op basis van COF en POF wordt het risico bepaald en gevisualiseerd in de risicomatrix. De lay-out van de risicomatrix en de POF- en COF-categorieën kunnen worden aangepast volgens de behoeften van de klant.

Voorbeeld van een standaard matrix uit Cor-Life

Aangezien het doel van RBI is om risico's te beperken, is het mogelijk dat maatregelen (zoals extra inspecties) nodig zijn om het risiconiveau te verlagen. Op basis van het verwachte risico en een aanvaardbare risicodoelstelling worden automatisch inspectieplannen voorgesteld op basis van klantspecifieke inspectiestrategiebibliotheken. De inspectieplannen worden in het RBI-team vastgelegd voor verdere acties.

Evergreening

Evergreening in het RBI-proces omvat het beheer van inspectieverslagen en inspectieresultaten met het oog op de actualisering van het risicoprofiel van de installatie en de vaststelling van nieuwe toekomstige risicobeperkingsstrategieën. 

Het beheer van inspectieresultaten voor de risicoberekening gebeurt aan de hand van inspectiecampagnes en de rating hiervan. Een rating wordt toegekend op basis van de waarschijnlijkheid dat een inspectie een bepaalde degradatiemorfologie zal detecteren, de gebruikte inspectiemethode en -techniek en de omvang van de inspectie.

Evergreening zorgt ervoor dat alle informatie bijgewerkt blijft volgens de laatste resultaten/inzichten. Een goede RBI software is essentieel om alle gegevens gemakkelijk toegankelijk te houden en nieuwe informatie terug te koppelen naar de berekening van het risico en de inspectieplannen.

In een notendop, de toepassing van RBI methodologie in een plant biedt een manier om de inspectie effectiviteit te verbeteren wat resulteert in een gunstig resultaat op het gebied van kosten én veiligheid. Als u meer informatie wenst over de software die METALogic heeft ontwikkeld voor schade mechanisme reviews en RBI, stay-tuned voor de rest van de serie of neem contact met ons op!

$type=one$c=5$meta=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=two$cate=1$count=10$au=0$cm=0$p=1$show=/p/events.html

$type=blogging$c=10$au=0$cm=0$p=1$show=/p/nieuws.html

$type=one$count=5$meta=0$p=1$show=/p/vacatures.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$meta=0$cate=1$show=post

$type=carousel$show=post

Naam

diensten,20,events,17,faq,8,in de kijker,32,nieuws,37,opleidingen,6,vacatures,4,
ltr
item
METALogic - Uw Corrosiepartner: RBI: meer veiligheid en minder kosten door efficiëntere inspecties
RBI: meer veiligheid en minder kosten door efficiëntere inspecties
Een efficiënte RBI strategie verenigt veiligheid en kostefficiënte. Lees in dit artikel hoe METALogic dat aanpakt.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiudJwoHdNPmLKj6gbxmtrC_2OxFTSRlnWVFzEMAaxsugwft89uB4Grspl4gkUenLCcwPsJcH9i1YAch5OuSh-utfAGc_GVBTXUdLPZnWoLiRXXAWf0fP9LbpKCqorLuRN5Bttn0BPrppDBZ3UGIoCd9yuFpyoZPA5paFT_Nkgzlj532wO6NKbJ1QT8/w663-h440/rbi-afb-1.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiudJwoHdNPmLKj6gbxmtrC_2OxFTSRlnWVFzEMAaxsugwft89uB4Grspl4gkUenLCcwPsJcH9i1YAch5OuSh-utfAGc_GVBTXUdLPZnWoLiRXXAWf0fP9LbpKCqorLuRN5Bttn0BPrppDBZ3UGIoCd9yuFpyoZPA5paFT_Nkgzlj532wO6NKbJ1QT8/s72-w663-c-h440/rbi-afb-1.jpg
METALogic - Uw Corrosiepartner
https://blog.metalogic.be/2022/05/rbi-meer-veiligheid-en-minder-kosten.html
https://blog.metalogic.be/
https://blog.metalogic.be/
https://blog.metalogic.be/2022/05/rbi-meer-veiligheid-en-minder-kosten.html
true
7854421183998982593
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden LEES ALLES Lees meer Antwoord Cancel reply Delete Door Home BLZ BERICHTEN Lees alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF SEARCH ALLE BERICHTEN Geen bericht(en) gevonden Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopas 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy