$type=grid$meta=0$rm=0$snippet=0$c=4$show=home

$type=ticker$meta=0$rm=0$snippet=0$columns=3$count=9$show=home

Testen van de coatingkwaliteit: kan een elektrochemische test de neutrale zoutneveltest vervangen?

Wat zijn coatings?

Organische coatings worden veel gebruikt als barrière om metalen objecten tegen de omgeving te beschermen en te voorkomen dat er snel corrosie ontstaat. De coating doet echter pas goed zijn werk als het gehele metaaloppervlak is bedekt en als de hechting aan het oppervlak voldoende is. Zo niet, dan kunnen er zwakke plekken ontstaan waardoor de coating vroegtijdig faalt met verdere, mogelijk ernstige, gevolgen. 

Hoe gebeurt de kwaliteitscontrole van coatings?

"Oké, hoe weet ik of mijn coating zijn werk goed doet?", namelijk door regelmatige controle van de kwaliteit van representatieve monsters van elke productiebatch.

Coupons corrosie

Het laboratorium van METALogic biedt verschillende testen aan om de kwaliteit van uw coatings te evalueren. De meest gebruikelijke manier is de traditionele neutrale zoutneveltest: (NSST). Als alternatief bieden wij ook een test van ons eigen ontwerp, de versnelde zoutneveltest.

Een zoutneveltest: de voor- en nadelen

Voor de kwaliteitscontrole van coatings wordt meestal de zoutneveltest (SST) gebruikt. Bij deze test worden de monsters gedurende een bepaalde tijd blootgesteld in een testcabine onder gecontroleerde atmosfeer.


Hier volgt een kort overzicht van de voor- en nadelen van de SST:
+ gestandaardiseerd en eenvoudig
+ relatief goedkoop
+ goed ingeburgerd 

- het kan wel 1000 uur in beslag nemen

Hoewel het op het eerste zicht lijkt alsof de voordelen opwegen tegen de nadelen, is de lange duur een belangrijke factor om in gedachten te houden, want soms is tijd van belang en is er snel een antwoord nodig. 

Over de versnelde zoutneveltest

Voor deze meer dringende gevallen heeft METALogic een elektrochemische test ontwikkeld die minder tijd vergt en dus "versneld" is. Om exact te zijn, heeft deze een vergelijkbaar degradatiepatroon als de NSST, maar slechts in 5% van de tijd.

Het principe van de test is het volgende: er wordt gebruik gemaakt van statisch-kathodische en statisch-anodische polarisatietechnieken. Bij anodische polarisatie verandert het substraat in een anode en wordt de anode/oxidatiereactie versneld

In de praktijk gebeurt het volgende: op plaatsen waar de coating microscopische kleine gaatjes of zwakke plekken bevat, gaat de elektrolyt makkelijk doordringen tot het metaaloppervlak. Versnelde oxidatie vindt dan plaats waardoor corrosieproducten ontstaan, zoals roestverkleuring. Bij kathodische polarisatie wordt het geteste voorwerp de kathode en worden de kathodische reacties versneld. De producten van deze kathodische reactie zijn schadelijk voor de coating en bevorderen dat deze loslaat of onthecht.

Dit is in een notendop samengevat hoe de test werkt, maar kijk voor meer details naar onze whitepaper waarin we het hele proces beschrijven.

Het belangrijkste doel van de versnelde test is om snel de zwakke plekken in een coating te vinden. Daarnaast kan de test ook een indicatie geven van de tijd die het elektrolyt nodig heeft om in de coating door te dringen.

Een ander pluspunt is dat de test objecten met een complexe geometrie en van verschillende afmetingen kan beoordelen.

De zoutneveltest en de versnelde zoutneveltest: een vergelijking

Het antwoord op de vraag "welke test het beste is" hangt af van uw situatie.
Als uw case een gestandaardiseerde test volgens een bepaalde norm vereist of als u wilt zien of een coating geschikt is voor gebruik in een bepaalde atmosferische omgeving, dan is de traditionele NSST de aangewezen optie. Er bestaat immers een grote database van praktijkgevallen in vergelijking met de NSST-overlevingstijden, wat de NSST zijn bestaansrecht geeft.
Als u echter wilt nagaan of uw coating zwakke plekken of gebreken vertoont die niet zichtbaar zijn voor het oog en niet kunnen worden gedetecteerd met de natte spons porie-detector, en u het resultaat op korte termijn nodig hebt, biedt de versnelde test de oplossing.


Wilt u meer weten over de technische aspecten en de ontwikkeling van de versnelde zoutneveltest? We hebben het volledige proces beschreven in een whitepaper die u hier kunt vinden. Heeft u nog vragen of bent u geïnteresseerd in het uitvoeren van een kwaliteitscontrole op coatings, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze experts zijn beschikbaar om uw case nader te bekijken.

$type=one$c=5$meta=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=two$cate=1$count=10$au=0$cm=0$p=1$show=/p/events.html

$type=blogging$c=10$au=0$cm=0$p=1$show=/p/nieuws.html

$type=one$count=5$meta=0$p=1$show=/p/vacatures.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$meta=0$cate=1$show=post

$type=carousel$show=post

Naam

diensten,20,events,17,faq,9,in de kijker,32,nieuws,37,opleidingen,6,vacatures,4,
ltr
item
METALogic - Uw Corrosiepartner: Testen van de coatingkwaliteit: kan een elektrochemische test de neutrale zoutneveltest vervangen?
Testen van de coatingkwaliteit: kan een elektrochemische test de neutrale zoutneveltest vervangen?
Wilt u uw coating testen? Dan gaat u best na welk type test opportuun is voor uw organisatie. Meer info over de verschillende testen na de klik.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRZpG7rWCW1cB5s-AUqli5BongO-mYXDbHlXeFt0UtMFdp7DTGD5wyYkBfDG8Nk48El0uCeC8A4sdvz3mDcuzmcwBdd9duwDAo7YmEDVeryreTbELT4P8FiviGhXpGkrOtHDQxcyoe6MnpxyQnFm8SNCNP_lPMUXlBmbWbZlw6ULsJLgoFFzdS_RmD/w640-h360/1.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRZpG7rWCW1cB5s-AUqli5BongO-mYXDbHlXeFt0UtMFdp7DTGD5wyYkBfDG8Nk48El0uCeC8A4sdvz3mDcuzmcwBdd9duwDAo7YmEDVeryreTbELT4P8FiviGhXpGkrOtHDQxcyoe6MnpxyQnFm8SNCNP_lPMUXlBmbWbZlw6ULsJLgoFFzdS_RmD/s72-w640-c-h360/1.png
METALogic - Uw Corrosiepartner
https://blog.metalogic.be/2023/01/elektrochemische-test-neutrale-zoutneveltest.html
https://blog.metalogic.be/
https://blog.metalogic.be/
https://blog.metalogic.be/2023/01/elektrochemische-test-neutrale-zoutneveltest.html
true
7854421183998982593
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden LEES ALLES Lees meer Antwoord Cancel reply Delete Door Home BLZ BERICHTEN Lees alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF SEARCH ALLE BERICHTEN Geen bericht(en) gevonden Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopas 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy