$type=grid$meta=0$rm=0$snippet=0$c=4$show=home

$type=ticker$meta=0$rm=0$snippet=0$columns=3$count=9$show=home

Breukgedrag in materialen

brosse breuk

Materialen kunnen falen wanneer de inwerkende krachten groter zijn dan de sterkte van het  gebruikte materiaal. De breuken die zo ontstaan kunnen in diverse vormen en maten voorkomen.

Een cruciaal onderscheid in het breukgedrag is te vinden tussen ductiele en brosse breuken, waarbij de aanwezigheid van plastische vervorming het onderscheid markeert: wanneer een breuk gepaard gaat met significante plastische vervorming spreken we van een ductiele overbelasting. Zonder plastische vervorming betreft het een brosse breuk.

Brosse breuken

Brosse breuken zijn vaak (hoewel niet steeds) het gevolg van abrupte krachtveranderingen. Mogelijke voorbeelden zijn plotse drukfluctuaties in een systeem, een botsing of impactbelasting. Zulke breuken zijn moeilijk te voorzien.

Ductiele breuken

Ductiele breuken treden langzamer op aangezien het materiaal eerst zal vervormen voordat het breekt. Zulke vormveranderingen zijn dus een waarschuwing van het materiaal dat het te zwaar is belast.

Andere factoren die falen beïnvloeden

Falingen kunnen eveneens optreden wanneer de krachten veel kleiner blijven dan de treksterkte van een materiaal. Een typisch voorbeeld hiervan is vermoeiing. Dit is een schademechanisme dat optreedt onder invloed van wisselende krachten. Enkele voorbeelden zijn de krachten die inwerken op een draaiende as, of trillingen veroorzaakt door een pomp maar ook spanningen die te wijten zijn aan temperatuurvariaties.

Analyse van breuken

Veel informatie over de breukoorzaak kan verzameld worden uit de vorm van een breuk. Een breukvlak dat 45° geheld is t.o.v. de asrichting wijst bv. op een torsie-belasting. Andere vormen van krachtwerking veroorzaken dan weer een vlak en/of symmetrisch breukvlak wat ook informatie oplevert over de optredende krachten.

Naast de vorm van het breukvlak zijn er nog andere kenmerken waaruit het type breuk bepaald kan worden. Zulk een breukvlakonderzoek, in combinatie met een metallografisch onderzoek, laat toe om de oorzaak van de breuk te achterhalen. Dit is van belang om te weten welke maatregelen genomen kunnen worden om toekomstige falingen te vermijden: een brosse impactbreuk of een faling door vermoeiing kunnen op het eerste zicht erg gelijkaardig lijken maar vereisen uiteraard verschillende preventiemaatregelen. Vaak kan ook bepaald worden of de breuk is ontstaan door een lokale materiaalfout, of door een fout materiaalgebruik.

Corrosie kan het breukgedrag van materialen eveneens beïnvloeden. Maar dat is een heel verhaal op zichzelf. In een volgend artikel gaan we hier dieper op in.

Schadeonderzoek is ongetwijfeld een fascinerend onderwerp.  Hier kan u meer te weten komen over een van de belangrijkste tools in ons schadelab: de SEM-EDX.

Heeft u een schadegeval? Aarzel zeker niet om contact met ons op te nemen via info@metalogic.be. Onze experten helpen u graag verder.


$type=one$c=5$meta=0$p=1$show=/p/faq.html

$type=two$cate=1$count=10$au=0$cm=0$p=1$show=/p/events.html

$type=blogging$c=10$au=0$cm=0$p=1$show=/p/nieuws.html

$type=one$count=5$meta=0$p=1$show=/p/vacatures.html

In de kijker_$type=sticky$count=4$meta=0$cate=1$show=post

$type=carousel$show=post

Naam

diensten,20,events,17,faq,8,in de kijker,32,nieuws,37,opleidingen,6,vacatures,4,
ltr
item
METALogic - Uw Corrosiepartner: Breukgedrag in materialen
Breukgedrag in materialen
Materialen kunnen falen wanneer de inwerkende krachten groter zijn dan de sterkte van het gebruikte materiaal.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5RnzVqGhxsj2mx4Fnu0e2GjDjVhvSyxM-P6J5elfctUTYYpqaN7kU2Ed8dnF7JfAPUI3NM1g9dxEggjYh37LYuu7wON75bpyCLpbg8fb1ipWgSzZkeSHyyEuFUZcCG382DAMr-IXB0nVByPgeSIIMEiC1QTl-AzCR0mkKYkUI_fl6axGPXnFJMDt7UgM/w640-h320/afbblogbreuk.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5RnzVqGhxsj2mx4Fnu0e2GjDjVhvSyxM-P6J5elfctUTYYpqaN7kU2Ed8dnF7JfAPUI3NM1g9dxEggjYh37LYuu7wON75bpyCLpbg8fb1ipWgSzZkeSHyyEuFUZcCG382DAMr-IXB0nVByPgeSIIMEiC1QTl-AzCR0mkKYkUI_fl6axGPXnFJMDt7UgM/s72-w640-c-h320/afbblogbreuk.png
METALogic - Uw Corrosiepartner
https://blog.metalogic.be/2024/02/breukgedrag-in-materialen.html
https://blog.metalogic.be/
https://blog.metalogic.be/
https://blog.metalogic.be/2024/02/breukgedrag-in-materialen.html
true
7854421183998982593
UTF-8
Alle berichten Geen berichten gevonden LEES ALLES Lees meer Antwoord Cancel reply Delete Door Home BLZ BERICHTEN Lees alles AANBEVOLEN LABEL ARCHIEF SEARCH ALLE BERICHTEN Geen bericht(en) gevonden Back Home Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zon Maa Din Woe Don Vrij Zat Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September October November December Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec zopas 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Gisteren $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago meer dan 5 weken geleden Volgers Volg THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy